Siirry sivun sisältöosaan
Viitasaaren vaakuna


 
Tekstin koko Tekstin koko: suurenna Tekstin koko: pienennä
 

Päävalikko

Palvelut asukkailleYrittäjäMatkailijaAsumaanHallintoYleistäTapahtumatKysymys - vastauspalstaYhteystiedot

Viitasaaren kaupungintalo

Tämä talo on lintu. Se on lintu, jolla on musta pää ja valkoiset siivet. Mustassa päässä sijaitsee talon tärkein osa: kaupunginvaltuuston istuntosali. Pään molemmin puolin ovat valtuuston ajatuksia toteuttavat, lentämisen kannalta välttämättömät siivet. Siivissä toimivat päässä tehtyjen päätösten valmistelijat ja toteuttajat - kaupungin työntekijät.

Tämä lintu itsessään on kuitenkin vain ainetta. Se saa henkensä ja voimansa kaupunkilaisten tarpeista ja tahdosta. Lintu on kaupunkilaisten välikappale. Kaupunkilaiset ovat sen verenkierto, jota varten lintu on olemassa. Siksi talon keskipisteessä onkin sen korkea, koko talon läpi ulottuva keskusaula, johon tullaan ensimmäiseksi, jonka varrella tärkeimmät tilat ovat ja josta on suora yhteys eri osastoille.

Tämä demokratian symboli erottuu itsetietoisen selvästi keskustakuvassa. Se onkin kaupungin ykkösrakennus. Se on yhteinen lippu erilaisia ihmisiä yhdistämässä. Se on Viitasaarelaisten lippu Viitasaarella.

Viitasaarelaiset tekivät talonsa rungon pilarilaatta-järjestelmällä teräsbetonista. Valtuustosali, linnun pää, tukevasti maahan liittyen paikkakunnan omalla luonnonkivellä, mustalla graniitilla. Siivet ovat harjattua valkoista kalkkihiekkatiiltä. Väliseinät on muurattu. Käytävien katot ovat alumiinisälettä. Lattiat ovat aulatiloissa klinkkeriä, kokoustiloissa koivuparkettia ja käytävissä sekä huoneissa linolia. Kalusteet ovat pääosin koivua kangasverhouksin.

Rakennuksen ilmastointia, valaistuksia ja ulko-ovien sähkölukkoja ohjataan ja valvotaan keskitetysti mikroprosessori pohjaisella kiinteistönvalvontajärjestelmällä. Vammaisten liikkumista helppottamassa on hissi, sähköisesti toimivat inva-ovet sekä käytävissä ja portaissa seinän alaosaan sijoitetut alavalovalaisimet, jotka toimivat myös jännitekatkojen aikana ja turvavalovalaisimina.

Talo valmistui syyskuussa 1985. Sen laajuus on 5095 brm2 ja tilavuus 17550 m3. Rakennuskustannukset olivat noin 19 000 000 mk.

 

Urakoitsijat ja suunnittelijat

Pääurakoitsija:
Rakennusliike Olavi Rautasalo
44500 Viitasaari

Sähköurakoitsija:
Rönkän Sähköliike ky
44500 Viitasaari

LV-urakoitsija:
LVI-liike Nykänen ky
44500 Viitasaari

IV-urakoitsija:
Saarijärven Ilmastointi Oy
43100 Saarijärvi

Säätölaiteurakoitsija:
Honeywell Oy
33100 Tampere

Lasitusurakoitsija:
Kaustisen Lasipalvelu ky
69600 Kaustinen

Pääsuunnittelija:
Arkkitehtitoimisto Olavi Noronen ky
Keihäsmiehenkatu 2 a, 40630 Jyväskylä

Sähkösuunnittelija:
Sähköinsinööritoimisto A. Pekkanen ky
Torikatu 28, 70100 Kuopio

LVI-suunnittelija:
LVI-insinööritoimisto Lindroos ky
Ahdinkatu 18, 40700 Jyväskylä

Rakennesuunnittelija:
Insinööritoimisto Mittatyö Holopainen ky
Ukontie 19, 40250 Jyväskylä

 

Lupakuvat v. 1983

 Asemapiirrokset  Pohjakuvat  Julkisivut  Leikkaukset
 Asemapiirros  Pohja 1. krs  Etelään  A-A, D-D
   Pohja 2. krs  Länteen  
   Pohja 3. krs  Pohjoiseen  
   Pohja 4. krs  Itään  

 

Opastavat pohjat

 Pohja 1. krs  Pohja 2. krs  Pohja 3. krs  Pohja 4. krs