Viitasaaren kylät

Viitasaari käsittää keskustan lisäksi 15 kylää, joilla jokaisella on omat tunnusomaiset piirteensä. Tältä sivulta löytyy perustiedot kylistä sekä linkit niiden omille internet-sivuille.

 

Huopana

Kylä sijaitsee Sinisen tien varrella, kuohuvien koskien keskellä. Kylä tunnetaan Juhani Ahon kalaretkistä. Kylällä on hyvät mahdollisuudet kalastukseen, liikkumiseen ja ulkoiluun kesällä ja talvella. Kylällä on oma koulu.

 

 Ilmolahti

Ilmolahti sijaitsee Keiteleen rannalla. Sen perinteisiin kuuluu vahvasti muikunpyynti. Lyhyt välimatka Viitasaaren keskustaan on tuonut asukkaita kylälle.

Siirry Ilmolahden sivuille

 

Jurvansalo

Jurvansalon kylä sijoittuu valtatie E4:n ja Sinisen tien (tie 77:n) ”kainaloon” Viitasaaren keskustasta lounaaseen. Jurvansalon pohjoisosa on elimellisessä yhteydessä kirkonkylän taajamaan. Yksi asutukseltaan yhtenäinen alue on Pyydysmäentien ja Hanhijärventien varrelle muodostunut kahdeksan rintamamiestilan kylänosa. Myös Karjalan siirtoväkeä asutettiin kyläkunnalle.

Jurvansalon varsinaiset luontokohteet ovat niukat. Keskeinen maamerkki on äskettäin uudistettu upea Hännilänsalmen silta, jota pitkin E4-tie ylittää Hännilänsalmen. Toinen kiinnostava kohde on Koljatin luontopolku laajan Hakovuoren länsipuolella.

 

 

Keihärinkoski

Keihärinkoski sijaitsee Keihärinkoskentien (6544) varrella. Kylä on aktiivinen ja sieltä löytyy mm. erinomaiset koskikalastusmahdollisuudet, kioski ja kalasatama ja näkötorni.

Lue lisää

 

Keitelepohja

Keitelepohja sijaitsee Kinnulaan vievän tien varrella, Keitele-järven rannalla. Kylässä nuorisoseurantalo, jossa aktiivista harrastustoimintaa, uimaranta sekä hyvät hiihtoladut ja mahdollisuudet ulkoiluun.

 

Kolkku

Kolkun kylä sijaitsee Viitasaaren kunnan koilliskulmassa, rajoittuen pohjoisessa Pihtiputaaseen ja idässä Keiteleeseen. Kylää ympäröivät suuret turvealueet ja oma järvi, Kolkkujärvi.

Lue lisää

 

Kotvala-Valkeisjärvi

Kylä sijaitsee Viitasaarentien (775) varrella. Hyvät riistamaat ja kalastusvedet tarjoavat ulkoilijoille ja erämiehille elämyksiä kaikkina vuodenaikoina.

 

Kumpumäki

Viitasaaren koillisosassa sijaitseva Kumpumäki on maastoltaan monipuolista ja vaihtelevaa. Heinäsuvannon lintujärvi ja suoalueet ovat ainutlaatuisia paikkoja lintubongareille. Kärnänkoskelta voi kalastuksen lisäksi tutustua sähkölaitosmuseoon.

Lue lisää

 

Kymönkoski

Kymönkoski on tunnettu kalastuspaikka. Palveluja löytyy mm. koulu, kauppa ja nuorisoseurantalo. Kylällä sijaitseva Karoliinan portaat on yksi Viitasaaren luontonähtävyyksistä. Talvisin Kymönkoskelle pääsee jäätietä pitkin.

Siirry Kymönkosken sivuille

 

Löytänä

Löytänä sijaitsee nelostien (E4) varrella, Pihtiputaan rajalla. Tapahtumat ja retket tuovat kylälle elämää ympäri vuoden. Myös Kyläseuran talon toiminta on aktiivista.

 

Mäntylä

Kylä sijaitsee Viitasaaren kaupungin itäpuolella, matkaa on keskustaan yli 40 km. Salmensilta yhdistää Pienen ja Ison Lahnasen. On Mäntyjärveä, Ruokosta, Jouhtista ja Niskajärveä. Vanha koulu, nyt kylätalo on parhaimmalla paikalla järvien välissä.

Siirry Mäntylän sivuille

 

Niinilahti

Niinilahti on Viitasaaren kaupungin eteläisin kylä valtatie E4:n varressa Keitelejärven rantamilla.

Kylää halkoo Nelostie, jonka itäpuoleisia kylänosia ovat mm. Kautianniemi, Aroniemi, Kallioniemi, Emosniemi ja vieläpä Niininiemen kärkiosakin. Nelostien länsipuolelle jää Lonnikko, Korppiskylä sekä Niinijoenpohja.Siirry Niinilahden sivuille

 

Pasala-Viitakangas

Pasala ja Viitakangas sijaitsevat Viitasaaren pohjoispuolella, valtatien 77 varrella. Pasalan maaseutumaisemat ovat ainutlaatuisia kulttuuriperinnemaisemia. Kolimajärvi on hyvä virkistys- ja kalastusvesi.

Lue lisää

 

Soliskylä

Soliskylä sijaitsee Sinisen tien varrella, Keiteleen rannalla. Matka kaupungin keskustaan on lyhyt. Kylän vanhan koulun alueelta löytyy mm. uimaranta, venepaikat ja muita vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.

Siirry Soliskylän sivuille

 

Suovanlahti-Haarala

Kylät sijaitsevat Viitasaaren itäpuolella, Vesannon rajalla. Kylällä harjoitetaan maataloutta, mutta erityisesti Suovanlahti on tunnettu kulttuuritarjonnastaan. Kylällä on mm. maamiesseurantalo, myllytupa ja vanha mylly.

Siirry Suovanlahden sivuille

 

Vuorilahti

Vuorilahden kylä sijaitsee Siniseltä tieltä poikkeavan Vuorilahden tien varrella, kauniin ja kalaisan Vuosjärven rannalla. Kylätoiminta on vilkasta; vuoden aikana järjestetään monenlaista toimintaa kaikenikäisille.

Siirry Vuorilahden sivuille

 

Keski-Suomen Kylät

Keski-Suomen Kylät ry edistää ja kehittää kylätoimintaa yhteistyössä kylä- ja asukasyhdistysten kanssa. Keski-Suomen Kylät ry:n sivuilta löytyy lisätietoa sekä ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia.

Lue lisää


Väkiluvut

Viitasaaren haja-asutusalueen väkiluku 2011


Lisätietoa

Viitasaaren kaupungin kyläyhdyshenkilö:

Kaupunginsihteeri
Tiina Honkanen
044 4597 301