Maahanmuuttajat

Monikielisestä Infopankki.fi-sivustosta kannattaa kertoa kaikille maahanmuuttajille, jotka eivät osaa suomea.

Verkkosivustolle on koottu runsaasti tietoa Suomesta, esimerkiksi seuraavista aiheista:

- työnteko Suomessa
- suomen kielen opiskelu
- asuminen, opiskelu ja koulutus

Infopankin sivut löytyvät osoitteesta www.infopankki.fi 12 kielellä: suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ranska, somali, espanja, turkki, kiina, persia ja arabia. Sivuston avulla käyttäjä voi itsenäisesti tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan omalla kiellellään. Kieliversiot ovat identtisiä.

http://www.infopankki.fi/en/frontpage 

https://www.youtube.com/watch?v=E3WR4sT5Juw&feature=youtu.be

Samoin työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan Perustietoa Suomesta usealla eri kielellä:

 http://tem.fi/perustietoa-suomesta

Maahanmuuton ja kotoutumisen tietopaketti julkaistu tem.fi:ssä

Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla (tem.fi) Kotouttaminen-osiossa on julkaistu yleinen maahanmuuttoa ja kotoutumista käsittelevä tietopaketti, joka koostuu aiheeseen liittyvästä infografiikasta. Tietopaketti sisältää perustietoa maahanmuutosta ja kotoutumisesta ja se on suunnattu kaikille aiheista kiinnostuneille. Myös ammattilainen voi hyödyntää tietopaketin materiaaleja tukena omassa työssään.

http://tem.fi/tietopaketti-kotoutumisesta

Suomen opiskelua netissä linkistä:

http://suomitaskussa.eu/

 

KYSY MAAHANMUUTOSTA – tietopuhelin käynnistyy!

Puhelu on luottamuksellinen ja siihen vastaa alansa ammattilainen. Neuvonta on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat tietoa maahanmuuttokysymyksiin, olitpa yksityinen henkilo tai ammattilainen.

Puheluihin vastataan tiistaisin klo 15-17 numerossa 050 308 3131

Tietopuhelin maahanmuuttoasioista

Millä perusteilla voi hakea oleskelulupaa Suomeen?

Mitä on perheenyhdistäminen? Minkälaista taloudellista tukea maahanmuuttajat saavat Suomessa?

Kuinka paljon ja mistä maista Suomeen muuttaa maahanmuuttajia?

Yhdessä enemmän -maahanmuuttajat osana yhteisöä -hanke käynnistää tietopuhelinkokeilun (5.9 – 19.12.2017), jonka tavoitteena tarjota ajankohtaista ja oikea-aikaista faktatietoa maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä niin yksityisten henkilöiden kuin ammattilaisten tarpeisiin. Päivystäjämme ovat monikulttuurisen työn ammattilaisia, jotka kuuntelevat, antavat tietoa ja neuvovat tarvittaessa eteenpäin palveluissa. Tietopuhelimessa ei viedä eteenpäin yksittäisiä asiakastapauksia vaan annetaan yleisluontoista neuvontaa.

Neuvomme ja kerromme faktatietoa maahanmuutosta ammattilaisvoimin.

Tietopuhelin

Tiistaisin klo 15-17, numerossa 050 308 3131

Tietopuhelin neuvoo:

• Ammattilaisia ja viranomaisia, joille on herännyt maahanmuutosta ja tarvitsevat neuvoja asiakastyöhön

• Yksityisiä ihmisiä, jotka haluavat tietoa ja faktoja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä

Tietopuhelimeen soittaminen maksaa normaalin puhelumaksun (operaattorin hinnaston mukaan). Voit keskustella päivystäjiemme kanssa suomeksi tai englanniksi.

Lisätietoja:

Yhdessä enemmän -maahanmuuttaja osana yhteisöä -hanke

www.kyt.fi/hankkeet

 

Info Gloria, maahanmuuttajien neuvontapiste

 

Info Glorian neuvontapiste toimii Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Mataran yhteydessä samassa aulassa Monikulttuurikeskus Glorian kanssa (Matarankatu 6A1). Info Gloriasta saa apua ja neuvoja esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: missä voi opiskella, kuinka täyttää lomakkeita, miten hakea asuntoa, mitä Kelasta tulleet kirjeet ja lomakkeet tarkoittavat, mistä löytää päiväkoti tai koulu lapsille, mistä ylipäätänsä löytää apua arjen ongelmiin? Neuvontaan voi tulla ilman ajanvarausta tai ottaa yhteyttä puhelimitse 0400 275 163 tai sähköpostilla maarit.piruzdelan (at) gloriajkl.fi. Info Gloria neuvontapisteen tavoitteena on antaa tietoa ja neuvoja tarjolla olevista palveluista ja ohjata asiakas oikean viranomaisen tai palvelun luokse. Neuvontaa saa suomen, englannin, arabia, venäjän, viron, persian ja thain kielillä. Lisätietoja ja neuvonta-aikataulu: http://www.gloriajkl.fi/portal/index.php/info-gloria

 

 

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee kansainvälistä suojaa, johon syynä on vaino tai muu todellinen vaara kotimaassa tai asuinmaassa. Kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomea ja muita EU-maita antamaan kansainvälistä suojaa sitä tarvitseville.Turvapaikanhakijoiden vastaanoton ja auttamisjärjestelmän käytännön toiminnan ohjaus, suunnittelu ja valvonta kuuluvat sisäministeriön alaiselle Maahanmuuttovirastolle, joka mm. käsittelee kaikkien turvapaikkaa hakevien hakemukset.

Turvapaikkapäätöksen tekemiseen kuluva aika riippuu hakijasta ja hakijamääristä. Päätöksenteko voi kestää tällä hetkellä Suomessa vähintään puoli vuotta. Myönteisen päätöksen saatuaan turvapaikan saaneet henkilöt sijoitetaan kuntiin tai he hakeutuvat itsenäisesti kuntiin asumaan. Kaikki turvapaikanhakijat eivät jää maahan.Valtio vastaa turvapaikka-asioihin liittyvistä kustannuksista. Poliisi puhuttaa turvapaikanhakijat.

Verkossa on hyviä tietopankkeja lukuisilla kielillä sekä tulijoille että heidän auttajilleen kuten maahanmuuttovirasto.fi
movingtofinland.fi
infopankki.fi
kotouttaminen.fi
kotisuomessa.fi