Uimavedet

 

Uimahallit ja kylpylät

Uimahallien ja kylpylöiden allasvesien laatua seurataan säännöllisesti otettavin näyttein. Jokaiselle uimahallille tai vastaavalle tehdään oma valvontatutkimusohjelma. Allasveden laadusta saa tietoa uimahallista tai ympäristötarkastajalta.

Uimahallin tai kylpylän perustamisesta tai sen oleellisesta muuttamisesta   on tehtävä ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle ennen kuin kun toiminta aloitetaan.

Uimarannat

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimen alueella otetaan ympäristötarkastajien toimesta uimarantavesien näytteitä kesäisin alla mainituilta yleisiltä uimarannoilta. Näytteitä otetaan kesän aikana kolme per ranta. Näytteistä tutkitaan ulosteperäisten bakteerien esiintyvyys (suolistoperäiset enterokokit ja E.coli-bakteeri). Näytteenoton yhteydessä havainnoidaan veden laatua myös aistinvaraisesti (esim. sinilevät, roskat, öljy yms). Tarvittaessa otetaan näyte esim. levän tunnistamiseksi. Uimarantavesien valvonta perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen (354/2008) pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnnasta. Ympäristötoimen alueella ei ole isoja ns. EU-uimarantoja.

Yleisen uimarannan perustamisesta tai sen oleellisesta muuttamisesta on tehtävä ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle ennen kuin kun toiminta aloitetaan.

Seurattavat uimarannat

Kannonkoski: Kankaala
Nuottala

Karstula:
Riuttaniemi
Heikkilänmäki

Kinnula:
Salmenranta

Kivijärvi:
Kukkoniemi

Kyyjärvi:
Kyyjärven leirintäalue
Monitoimitalo

Pihtipudas:
Hiekka
Niemenhäikkä

Saarijärvi: Vihanninkylä
Mansikkaniemi
Autiolahti
Matoniemi

Viitasaari:
Savilahti
Myllärinpuisto
Uimala (Kappelin ranta)

 

Sinilevä

Levätilanteesta valtakunnallisissa seurantapaikoissa sekä muuta tietoa mm. siniselvistä saa JärviWikistä. Levätilannetta leväseurantapisteissä seurataan kesäisin viikoittain alkaen yleensä viikolla 23 ja päättyen viikkoon 39.

Keski-Suomen viikoittainen levätilanne

Sinilevän tunnistaminen


Tarkastajat

Kirsi Hyvärinen

Janne Litmanen

Katja Lappalainen,
ympäristösihteeri
(sinilevät Viitasaari, Pihtipudas)
044 459 6815